Winterproof
Buiten is het koud en guur, binnen is het warm en gezellig. Ook de wintertijd heeft zijn charme. Maar wat als jij zwanger bent in de winter? Zijn er dingen waar je extra op moet letten? Wij geven tips waarmee je zorgeloos de winter door komt.
Winter vs zomer
Zwanger zijn in de winter is niet veel anders dan zwanger zijn in de zomer. De winter heeft zelfs een aantal voordelen: je hebt niet zoveel last van de warmte, en je houdt daarmee ook niet zoveel vocht vast. Wel ligt in de winter een verkoudheid of griepje sneller om de hoek, zorg daarom dat je gezond eet en voldoende rust neemt.
En als het echte winterweer Nederland bereikt: zorg dan voor schoenen met een goed profiel zodat je niet glibberend de straat over moet. Vallen op je buik wil je echt niet.
Cocoonen
De winter heeft iets knus. Je brengt meer tijd in huis door, dus maak het daar gezellig.
Haal kussens in huis in mooie hippe winterkleuren, leg een plaid op de bank van zacht warm materiaal. Steek de kaarsjes aan en plof met je partner op de bank, lekker samen cocoonen!
High heels
Een zwangerschap vraagt veel van je rug, en dat in combinatie met op hakken lopen is niet altijd een succes. Ook houden je enkels meer vocht vast als je zwanger bent.
Natuurlijk kun je hoge hakken dragen tijdens de zwangerschap, zolang het voor jou comfortabel zit.
In style verschijnen op een feestje kan gerust: Neem gewoon ook platte schoenen mee, voor het geval je je hakken zat bent.
Thermostaatje
Hoe hard het buiten ook vriest, koud krijgt je kindje het niet. In jouw buik zit hij goed beschermd door je buikvet, de vliezen en het vruchtwater. Vruchtwater blijft ook buiten in de vrieskou dezelfde temperatuur houden. Goed geregeld door moeder natuur!
Regen, wind & zon
Op wisselende weersomstandigheden reageert je huid. Door vrieskou, regen en wind daalt je talgproductie, waardoor je huid sneller uitdroogt.
Zelfs al zie je niet altijd het zonnetje, evengoed is er UV-straling. Tijdens je zwangerschap kunnen zich vlekken in je gezicht vormen. Dit zijn donkere pigmentvlekken die door hormonen reageren op UV-straling. Ook wel zwangerschapsmasker genoemd.
Met een hydraterende UV-beschermende crème pak je in de winter twee-in-één.
Drink voldoende
Je lichaam heeft veel vocht nodig voor de aanmaak van extra bloed, de borstvoeding en een goede werking van je darmen. Probeer minstens acht glazen per dag te drinken. Maar géén alcohol. Het liefst water!
Wijntje meedrinken?
Alcohol tijdens de zwangerschap kan absoluut niet, het is schadelijk voor je kindje. Gezellig een wijntje meedrinken kan wel: er zijn namelijk prima alcoholvrije wijnen te verkrijgen. De tijd dat dit niet te drinken is, ligt echt achter ons.
Een alcoholvrije wijn ontstaat op een normale wijze, de alcohol wordt met een speciaal proces aan de wijn onttrokken. Het proces tast de substantie helemaal niet aan: de stoffen in de wijn blijven in grote mate behouden, zodat de smaak helemaal tot zijn recht komt.
Dus haal voor jezelf een lekker alcoholvrij wijntje in huis. Cheers!
Op glad ijs
Ben je een fanatiek wintersporter? Tot je twaalfde week kun je zonder problemen skiën, je baarmoeder zit dan nog achter je schaambeen verstopt. Na die tijd is het risico te groot, dus plan geen wintersportvakantie. Zelfs de beste skiërs kunnen vallen, bijvoorbeeld doordat ze in botsing komen met onervaren skiërs. Bovendien wordt langere tijd op hoogte verblijven afgeraden, ook in de zomer. Houd er dus altijd rekening mee dat je, vooral bij extreme sporten, een risico loopt om op je buik te vallen. Datzelfde geldt voor schaatsen en ook voor paardrijden.
Positivo
In de winter is het eerder donker. Voor sommige mensen een reden om minder vrolijk te zijn. Maar jij laat je natuurlijk niet vangen door die winterdip. Weg met die winterstress! Neem je positiefste gedachten, wees je bewust van je kindje in je buik en denk aan vrolijke dingen. Zoek de gezelligheid op. Bij je vriendin, je familie of kijk gezellig een filmpje met je partner thuis op de bank.
Fingerfood
Tijdens een gezellig winteravondje komt er wel eens een plankje fingerfood langs je neus. Toastjes brie, rolletjes vis, kaasjes of plakjes ossenworst. Allemaal erg lekker, maar je kunt niet meer zomaar alles eten.
Let erop dat je geen kaas gemaakt van rauwe melk eet, dit kan de listeriabacterie bevatten en dat kan schadelijk zijn voor je kind.
Kant-en-klare gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling uit de koeling kan een gevaar opleveren. Maar ook rauwe dierlijke producten zoals rauw vlees, ei, melk, vis of schaal- en schelpdieren. Als het goed verhit is, kun je dat wel eten.
Tonijn, zwaardvis, haai, snoekbaars en koningsmakreel kunnen veel kwik en dioxines bevatten, dat kun je beter laten staan.
Dát is topjes!
Als vrouw heb je wat minder goede doorbloeding, in je vingers en tenen. Tijdens de winter kan dit, door grote temperatuurverschillen van binnen naar buiten, nóg wat erger zijn. Wintertenen wordt dit ook wel genoemd. Maar ... dat is goed nieuws, dit kan tijdens je zwangerschap verminderen, of zelfs helemaal verdwijnen.
Vitaminen en mineralen
Als jij je lekker voelt, straal je dat ook uit. Voldoende variatie in je voeding is een belangrijk onderdeel daarvan. In dit magazine lees je meer over het juiste vitaminen en mineralen peil voor je zwangere lichaam.
Luister naar je lichaam
Als je opstaat is het donker, en als je van je werk thuiskomt is het ook alweer donker. Er zijn minder lichturen in de winter. Deze schemer maakt je vaak slaperig en geeft je eerder een vermoeid gevoel. Een gevoel dat tijdens je zwangerschap soms nog weer extra versterkt wordt door een veranderde hormoonbalans en zwangere lichaam. Geef hier gewoon aan toe en probeer overdag goed je rustmomenten te pakken, eventjes een moment je ogen dicht.
Bevallen ... brrrr ...
Is de bevalling begonnen? Zorg dat de kachel aanstaat. Kou is niet bevorderlijk, bovendien helpt warmte de bevalling beter opgang brengen.
Keep on moving!
Slecht weer buiten, je hebt minder energie. Het zit er dik in dat je wat minder in beweging bent in de winter. En als je buik wat dikker is, helpt dat soms ook de motivatie naar de filestijnen. Maar als je weet dat een half uur bewegen per dag al goed is dan valt dat best mee. En het is goed fit je bevalling in te gaan. Spreek met iemand af die met je meebeweegt, een goede stok achter de deur.
Ga wandelen, zwemmen of fietsen – dat kan nog heel lang – of schrijf je in voor een zwangerschapscursus mét beweging. Daar ontmoet je bovendien andere zwangere vrouwen: gezellig!
Sauna
Sauna is voor velen typisch een winterbezigheid. Maar wat kan wel wat kan niet? Je kunt tijdens de zwangerschap vaak minder goed tegen warmte, daarom is het verstandig om de eerste zestien weken langdurig saunabezoek te vermijden. Dit geldt ook voor hete baden of een zonnebank. Door extreme temperatuurverschillen en warmte kun je benauwd, duizelig worden of zelfs last van hartkloppingen krijgen. Dus... het kan, maar luister goed naar je eigen lijf. Zo lang het leuk is en met mate.
De griepprik
Als je dertiende week van je zwangerschap in de winter valt, adviseert men vaak een griepvaccinatie. Griep is een risico voor moeder en kind, maar vraag aan je huisarts of dit voor jou van toepassing is.