Bestellen

10 Tips voor een gezonde zwangerschap

In Nederland word je goed opgevangen rond je zwangerschap. Je krijgt ondersteuning van een verloskundige, huisarts of gynaecoloog en kraamverzorgende. Zelf kun je ook veel maatregelen treffen om prettig naar de komst van je kleine toe te kunnen leven.

Lifestyle
De gezondheid van je kind begint al voor de bevruchting en bij jezelf. Bedenk ook dat je vaak al twee weken zwanger bent voordat een test je zwangerschap aangeeft. Heb je een kinderwens? Dan kun je van je huisarts of verloskundige verschillende leefstijladviezen krijgen.

Non-smoking area
Van roken is algemeen bekend dat het slecht is voor je, maar zeker ook voor je kind. 
Vrouwen die niet roken en gezond zijn, worden meestal binnen een jaar zwanger. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Zij zijn minder vruchtbaar (Stivoro.nl). Een rokende vader heeft ook een negatieve invloed op zijn eigen DNA. De werking van de spermacel en kans op erectiestoornissen kunnen toenemen. Verder is er een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte en een lager gewicht van de baby.
Als een moeder rookt, dan heeft haar baby meer kans dat er iets mis is met zijn gezondheid. In de eerste drie maanden worden alle organen gevormd. De rest van de tijd groeit het kind. Via de navelstreng krijgt de baby zuurstof en voedingsstoffen. Soms is er bij de geboorte van een kind iets niet goed. Hij heeft bijvoorbeeld een hazenlip of klompvoetjes. Dat komt vaker voor als de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Roken, niet doen! 

Cocktails en wijntjes even laten staan
Het gebruik van alcohol vergroot de kans op miskramen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Hoe meer door beide partners gedronken wordt, hoe groter het risico op miskramen en foetale sterfte.

I don’t do drugs!
De meeste drugssoorten zijn verantwoordelijk voor afwijkingen in de spermacellen, afname van de vruchtbaarheid van de vrouw door het uitblijven van de eisprong en aangeboren afwijkingen bij het kind. Drugs, niet doen!
Gebruik medicijnen die je van de arts hebt gekregen alleen in overleg met je verloskundige, arts of apotheker. Medicijnen kunnen invloed hebben op je vruchtbaarheid en de gezondheid van je kind. Ook de medicijnen die je bij de drogist koopt. Gebruik je medicijnen omdat je een langdurige ziekte hebt, dan kan je arts die medicijnen soms aanpassen. 

Het is even slikken…
Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks 10 microgram extra vitamine D en dagelijks een tabletje foliumzuur van 0,4 tot 0,5 mg te nemen. 
Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. 
Slik minstens vier weken voorafgaand aan de zwangerschap foliumzuur, dit verkleint de kans met vijftig tot zeventig procent op een open ruggetje bij het kind. Ga hiermee door tot je tien weken zwanger bent. Foliumzuur kun je zonder recept kopen bij de drogist of de apotheek. 
Een multivitamine voor zwangeren bevat naast vitamine D én foliumzuur ook andere vitamines en mineralen. Dit kan een goede aanvulling zijn naast de dagelijkse voeding.

Eet gezond
Als je zwanger bent is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet liever geen zachte kaas die gemaakt is van rauwe melk. Eet geen voorverpakte rauwe vis, schaal- en schelpdieren en verpakte gerookte/gemarineerde vis, bijvoorbeeld gerookte zalm en paling. De kliekjes die al dagen in de koelkast staan kun je beter in de afvalbak gooien.
Van vitamine A moet je niet te veel binnenkrijgen, dat zit bijvoorbeeld in lever of leverproducten. Zorg dat vlees, vis en schaaldieren helemaal gaar zijn als je ze eet. Was groente en fruit goed voordat je er wat mee doet.

Zwaarwegend advies
Als je een gezond gewicht hebt, helpt dat mee voor de gezondheid van je kind voor en ook tijdens de zwangerschap. Afvallen tijdens je zwangerschap is dan weer geen goed plan. Een advies over een gezond gewicht kun je altijd bij je huisarts, verloskundige of een diëtist vragen. 
Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben, je kunt een te hoge bloeddruk krijgen, een verhoogd cholesterolgehalte en een grotere kans op diabetes (type 2).
Het is in ieder geval goed om elke dag dertig minuten te bewegen. Dit helpt om fit en gezond te blijven. Bewegen is ook wandelen, een stukje fietsen of huishoudelijke werkzaamheden zoals stofzuigen. 

Veel drinken
Krijg jij een kick van cafeïne? Vaak is het geen verslaving, meer een gewoonte. Het zit in chocolade, cola, energydrinks, koffie en jawel, ook in thee. In 1 liter koffie zit ongeveer 500 mg cafeïne en 1 kop koffie is gelijk aan twee koppen thee of een groot glas cola.
Hoewel thee vaak als ‘gezond’ wordt gezien en waardevolle voedingsstoffen als calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten levert, is het toch wat minder gezond dan je denkt. De cafeïne in thee heet theïne en verschilt per theesoort. Kruidenthee bevat geen theïne en is dus een goede vervanger van koffie tijdens de zwangerschap. Kijk goed op de verpakking.  Beperk het risico als je zwanger wilt worden of zwanger bent en houd je aan maximaal 240 mg theïne/cafeïne per dag. Dat is ongeveer een kop koffie of drie kopjes thee per dag.
Omdat zwangere vrouwen vocht vasthouden is voldoende drinken goed. Je lichaam kan beter het extra vocht afdrijven. Let daarbij wel op wat je drinkt.

Zonnestraaltje
Vermijd de zon in je gezicht omdat hierdoor een zwangerschapsmasker kan ontstaan. Dat is overmatige pigmentvorming: vlekjes op je voorhoofd, de wangen, de neus of in de nek. Ook wel melasma of chloasma genoemd. Dit geldt niet alleen voor natuurlijk zonlicht, maar ook voor de zonnebank.

Positief denken
Er spookt van alles door je hoofd: Blijft het goed gaan met je kindje? Heb ik alles wel goed geregeld voor de bevalling? Hoe gaat straks de bevalling? Praktische zaken kun je grotendeels regelen, andere dingen heb je niet zelf in de hand. Door positief te denken en positief te visualiseren is bewezen dat meer positieve situaties op je pad komen. Je wordt er ook weer vrolijker van. 

actueel op babybladen.nl
 • 15-9-2023 - Wetenschappers zijn er in geslaagd een embryo te creëren zonder sperma, eicel of baarmoeder

  Wetenschappers verbonden aan het Weizmann Institute of Science zijn erin geslaagd om een menselijke embryo te creëren zonder gebruik te maken van sperma, eicellen of een baarmoeder. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijf Nature. 

  Lees verder ...
 • 28-8-2023 - EMA en Europese Commissie akkoord met nieuw RS-vaccin

  De artsen in EU-lidstaten mogen gebruik maken van een nieuw vaccin tegen het RS-virus. Nadat eerder de EMA groen licht heeft gegeven voor het nieuwe vaccin, is het inmiddels ook goedgekeurd door de Europese Commissie. 

  Lees verder ...
 • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

  Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

  Lees verder ...
 • 10-7-2023 - Wetgeving voor draagmoederschap in Nederland

  Een makkelijke opgave is het niet, maar het is mogelijk: een kind krijgen via een draagmoeder. Een van de oorzaken is de onduidelijke wetgeving rondom draagmoederschap.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.237.61
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: