Bestellen

week 1

De baby

Noem het gerust een wonder – de bevruchting van een eicel, de innesteling in de baarmoeder en de groei van embryo tot baby. Een eicel is hooguit twee dagen vruchtbaar en zaadcellen overleven drie dagen. Dat betekent dat er per cyclus vijf dagen zijn waarop je met succes zwanger kunt raken.

Een zaadcel komt in ongeveer 60 dagen tot rijping en is ongelooflijk klein. Als je er 2500 naast elkaar zou liggen, kom je niet verder dan een lengte van één millimeter. Iedere zaadcel heeft een kop, een middenstukje en een soort zweepstaart waarmee hij snelheid maakt. In de kop zit de kern waarin het erfelijk materiaal ligt opgesloten.

Als een zaadcel erin slaagt om door het omhulsel van jouw eicel heen te dringen, verandert de oppervlakte van de eicel acuut. Dat resulteert erin dat andere zaadcellen niet meer kunnen binnendringen. De 'winnende' zaadcel versmelt met de eicel en op dat moment spreek je van conceptie.De moeder

Vrouwen die zwanger willen worden en daarom zijn gestopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen, doen er goed aan meteen te beginnen met foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen en daarmee ook voor vorming van de wervelkolom. Eén op de zevenhonderd vrouwen krijgt een baby met een open ruggetje of een andere misvorming aan de neurale buis. Door het dagelijks nemen van een tablet van 0,4 mg foliumzuur (verkrijgbaar bij apotheek en drogist) tijdens de periode dat je zwanger wordt tot acht weken na de bevruchting, wordt dat risico tweemaal zo klein. Voor vrouwen die eerder een kind hebben gekregen met een afwijking aan de neuraal buis, geldt een hogere dosering. Neem tijdig contact op met je huisarts of verloskundige en informeer ernaar.

Stop met het drinken van alcohol en mocht je nog roken, zet dan nu definitief een streep onder de sigaret. Nicotine heeft een vernauwend effect op de bloedvaten. Dat geldt ook voor de bloedvaten in de placenta. Het ongeboren kind van een rokende moeder krijgt daardoor minder zuurstof en bouwstoffen binnen.

Over het bepalen van de geboortedatum ontstaat weleens verwarring. Om de geboortedatum van de baby te bepalen, zal de verloskundige uitgaan van een datum die wèl zeker is: de eerste dag van je laatste menstruatie. De bevruchting van de eicel heeft weliswaar twee weken later plaats (als een eitje is vrijgekomen), maar de meeste vrouwen weten niet precies op welke dag dat is geweest. Vandaar dat de eerste dag van de laatste menstruatie doorgaans wordt beschouwd als het begin van de zwangerschap. Een zwangerschap duurt veertig weken ofwel negen maanden en één week, maar de twee weken vanaf de laatste menstruatie tot aan de daadwerkelijke bevruchting wordt daarbij gerekend. We rekenen dus 42 weken.

actueel op babybladen.nl
 • 18-6-2019 - Ouders met lage inkomens de dupe door duurdere kinderopvang

  Sinds 1 januari 2019 zijn kinderdagverblijven verplicht om één leidster aan te stellen voor drie baby's. Nu, een klein half jaar later, blijkt dat de prijzen voor kinderopvang door deze nieuwe wet flink zijn gestegen.

  Lees verder ...
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Verlatingsangst baby en eenkennigheid

  Was jouw baby tot voor kort een echte allemansvriend en kon je hem rustig bij iedereen achterlaten, maar biggelen de tranen nu al over zijn wangen als jij even naar het toilet gaat? Grote kans dat je baby is beland in de fase van verlatingsangst en eenkennigheid. 

  Lees verder ...
 • 17-4-2019 - Carry Your Love Babywearing Event

  Op zondag 19 mei vindt de eerste editie van dit Nederlandse draagevenement plaats. Iedereen die zijn kind(eren) draagt of wil dragen, voelt zich hier thuis. Verschillende draagmerken, van zowel doeken als dragers, zijn aanwezig om je hun producten te laten zien en voelen. 

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.91.71.108
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: