Bestellen

week 2

De baby

Om te begrijpen hoe het embryo straks groeit, is het van belang te weten dat alles dat leeft, bestaat uit cellen. Zo kent een menselijk wezen bloedcellen, huidcellen, spiercellen, hersencellen et cetera . Iedere cel heeft een kern en deze kern bevat 23 chromosomenparen waarin het erfelijke materiaal ligt opgeslagen (DNA). Ieder chromosoom komt tweemaal voor – in totaal zijn er dus 46 chromosomen. Bij mannen en vrouwen zijn de paren 1 tot en met 22 gelijk, maar paar 23 verschilt: bij de vrouw bestaat dit uit twee X-chromosomen, bij de man uit een X-chromosoom en een Y-chromosoom De zaadcel bepaalt het geslacht van het embryo. Wordt jouw eicel bevrucht met een X, dan krijg je een XX-kind oftewel een dochter, maar is het een bevruchting door een Y, dan krijg je een XY-kind en word je straks moeder van een zoon.

Alle cellen bevatten tweemaal 23 chromosomen, behalve de eicel van een vrouw en de zaadcel van een man – die tellen eenmaal 23 chromosomen. Bij de bevruchting smelten ei- en zaadcel samen en krijgt het embryo 23 chromosomen van de man en 23 van de vrouw. Samen vormen ze weer voor tweemaal 23 chromosomen.

Zodra een eicel is bevrucht en zich begint te ontwikkelen, start de deling: twee cellen delen zich tot vier, vier cellen tot acht enzovoort. Vlak voor iedere celdeling delen zich ook de chromosomen. Hierdoor krijgt iedere nieuwe cel meteen weer tweemaal 23 chromosomen. Als er sprake is van 23 niet-identieke chromosoomparen, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

De moeder

De wand van de baarmoeder is bedekt met slijmvlies dat, al naar gelang de periode van de menstruatiecyclus, van dikte verschilt. Dit slijmvlies is het dikst in die dagen dat de baarmoeder zich voorbereid op een mogelijke zwangerschap.

In een van de twee eileiders is een eitje gerijpt dat zich vervolgens heeft losgemaakt. Deze eicel reist in ongeveer vijf dagen naar de baarmoeder. Onder invloed van het hormoon progesteron wordt het slijmvlies waarmee de baarmoeder is bekleed in deze periode steeds dikker en is dan met bloed gevuld. Als er een conceptie plaatsvindt (en dat kan als je geslachtsgemeenschap hebt gehad 48 tot 24 uur vóór het loskomen van een eicel), is het baarmoederslijmvlies in topconditie om deze bevruchte eicel te ontvangen. Het eitje kan zich innestelen en zich ontwikkelen tot een embryo. Als dit gebeurt, is de zwangerschap een feit. Je bent in verwachting.

actueel op babybladen.nl
 • 15-9-2023 - Wetenschappers zijn er in geslaagd een embryo te creëren zonder sperma, eicel of baarmoeder

  Wetenschappers verbonden aan het Weizmann Institute of Science zijn erin geslaagd om een menselijke embryo te creëren zonder gebruik te maken van sperma, eicellen of een baarmoeder. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijf Nature. 

  Lees verder ...
 • 28-8-2023 - EMA en Europese Commissie akkoord met nieuw RS-vaccin

  De artsen in EU-lidstaten mogen gebruik maken van een nieuw vaccin tegen het RS-virus. Nadat eerder de EMA groen licht heeft gegeven voor het nieuwe vaccin, is het inmiddels ook goedgekeurd door de Europese Commissie. 

  Lees verder ...
 • 2-8-2023 - Voeden In Verbinding 2023

  Op zondag 6 augustus vindt de 3de editie van Voeden In Verbinding plaats! Wij zijn heel trots dat we dit jaar al in 21 steden in Vlaanderen, Brussel en zelfs Nederland bijeenkomen. We spreken om 10u stipt af om gezamenlijk borstvoeding te geven als afsluiter van WereldBorstvoedingsWeek. 

  Lees verder ...
 • 10-7-2023 - Wetgeving voor draagmoederschap in Nederland

  Een makkelijke opgave is het niet, maar het is mogelijk: een kind krijgen via een draagmoeder. Een van de oorzaken is de onduidelijke wetgeving rondom draagmoederschap.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
3.236.237.61
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: