Bestellen

week 2

De baby

Om te begrijpen hoe het embryo straks groeit, is het van belang te weten dat alles dat leeft, bestaat uit cellen. Zo kent een menselijk wezen bloedcellen, huidcellen, spiercellen, hersencellen et cetera . Iedere cel heeft een kern en deze kern bevat 23 chromosomenparen waarin het erfelijke materiaal ligt opgeslagen (DNA). Ieder chromosoom komt tweemaal voor – in totaal zijn er dus 46 chromosomen. Bij mannen en vrouwen zijn de paren 1 tot en met 22 gelijk, maar paar 23 verschilt: bij de vrouw bestaat dit uit twee X-chromosomen, bij de man uit een X-chromosoom en een Y-chromosoom De zaadcel bepaalt het geslacht van het embryo. Wordt jouw eicel bevrucht met een X, dan krijg je een XX-kind oftewel een dochter, maar is het een bevruchting door een Y, dan krijg je een XY-kind en word je straks moeder van een zoon.

Alle cellen bevatten tweemaal 23 chromosomen, behalve de eicel van een vrouw en de zaadcel van een man – die tellen eenmaal 23 chromosomen. Bij de bevruchting smelten ei- en zaadcel samen en krijgt het embryo 23 chromosomen van de man en 23 van de vrouw. Samen vormen ze weer voor tweemaal 23 chromosomen.

Zodra een eicel is bevrucht en zich begint te ontwikkelen, start de deling: twee cellen delen zich tot vier, vier cellen tot acht enzovoort. Vlak voor iedere celdeling delen zich ook de chromosomen. Hierdoor krijgt iedere nieuwe cel meteen weer tweemaal 23 chromosomen. Als er sprake is van 23 niet-identieke chromosoomparen, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

De moeder

De wand van de baarmoeder is bedekt met slijmvlies dat, al naar gelang de periode van de menstruatiecyclus, van dikte verschilt. Dit slijmvlies is het dikst in die dagen dat de baarmoeder zich voorbereid op een mogelijke zwangerschap.

In een van de twee eileiders is een eitje gerijpt dat zich vervolgens heeft losgemaakt. Deze eicel reist in ongeveer vijf dagen naar de baarmoeder. Onder invloed van het hormoon progesteron wordt het slijmvlies waarmee de baarmoeder is bekleed in deze periode steeds dikker en is dan met bloed gevuld. Als er een conceptie plaatsvindt (en dat kan als je geslachtsgemeenschap hebt gehad 48 tot 24 uur vóór het loskomen van een eicel), is het baarmoederslijmvlies in topconditie om deze bevruchte eicel te ontvangen. Het eitje kan zich innestelen en zich ontwikkelen tot een embryo. Als dit gebeurt, is de zwangerschap een feit. Je bent in verwachting.

actueel op babybladen.nl
 • 18-9-2019 - Mazelen; dit moet je weten

  Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er zijn. Maar wat is het precies en hoe komt je kind ervan af?

  Lees verder ...
 • 16-9-2019 - Luieruitslag, tips en informatie

  Wat is luieruitslag en hoe wordt het veroorzaakt? Hier vind je tips en tricks om luieruitslag te voorkomen en te genezen.

  Lees verder ...
 • 12-8-2019 - 6 tips om jullie kind meertalig op te voeden

  Spreekt je partner Spaans, Engels of Frans? En spreek jij Nederlands? Hier 6 tips om je kind meertalig op te voeden.

  Lees verder ...
 • 8-8-2019 - Wat te doen bij een wespensteek bij je kind?

  Zoals elke zomer is het ook dit jaar weer raak: wespen die ons lastigvallen als we buiten zijn. Het kan dan gebeuren dat je kind wordt gestoken door een wesp. Wat moet je doen als je kind wordt gestoken door een wesp? Is zo'n wespensteek gevaarlijk? En hoe weet je of je kind allergisch is voor wespensteken?

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.207.136.184
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: