Bestellen

week 2

De baby

Om te begrijpen hoe het embryo straks groeit, is het van belang te weten dat alles dat leeft, bestaat uit cellen. Zo kent een menselijk wezen bloedcellen, huidcellen, spiercellen, hersencellen et cetera . Iedere cel heeft een kern en deze kern bevat 23 chromosomenparen waarin het erfelijke materiaal ligt opgeslagen (DNA). Ieder chromosoom komt tweemaal voor – in totaal zijn er dus 46 chromosomen. Bij mannen en vrouwen zijn de paren 1 tot en met 22 gelijk, maar paar 23 verschilt: bij de vrouw bestaat dit uit twee X-chromosomen, bij de man uit een X-chromosoom en een Y-chromosoom De zaadcel bepaalt het geslacht van het embryo. Wordt jouw eicel bevrucht met een X, dan krijg je een XX-kind oftewel een dochter, maar is het een bevruchting door een Y, dan krijg je een XY-kind en word je straks moeder van een zoon.

Alle cellen bevatten tweemaal 23 chromosomen, behalve de eicel van een vrouw en de zaadcel van een man – die tellen eenmaal 23 chromosomen. Bij de bevruchting smelten ei- en zaadcel samen en krijgt het embryo 23 chromosomen van de man en 23 van de vrouw. Samen vormen ze weer voor tweemaal 23 chromosomen.

Zodra een eicel is bevrucht en zich begint te ontwikkelen, start de deling: twee cellen delen zich tot vier, vier cellen tot acht enzovoort. Vlak voor iedere celdeling delen zich ook de chromosomen. Hierdoor krijgt iedere nieuwe cel meteen weer tweemaal 23 chromosomen. Als er sprake is van 23 niet-identieke chromosoomparen, kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

De moeder

De wand van de baarmoeder is bedekt met slijmvlies dat, al naar gelang de periode van de menstruatiecyclus, van dikte verschilt. Dit slijmvlies is het dikst in die dagen dat de baarmoeder zich voorbereid op een mogelijke zwangerschap.

In een van de twee eileiders is een eitje gerijpt dat zich vervolgens heeft losgemaakt. Deze eicel reist in ongeveer vijf dagen naar de baarmoeder. Onder invloed van het hormoon progesteron wordt het slijmvlies waarmee de baarmoeder is bekleed in deze periode steeds dikker en is dan met bloed gevuld. Als er een conceptie plaatsvindt (en dat kan als je geslachtsgemeenschap hebt gehad 48 tot 24 uur vóór het loskomen van een eicel), is het baarmoederslijmvlies in topconditie om deze bevruchte eicel te ontvangen. Het eitje kan zich innestelen en zich ontwikkelen tot een embryo. Als dit gebeurt, is de zwangerschap een feit. Je bent in verwachting.

actueel op babybladen.nl
 • 14-6-2019 - CBF Erkenning voor Fonds Gezond Geboren

  Fonds Gezond geboren heeft de Erkenning ontvangen van het Centraal bureau Fondsenwerving (CBF). Hiermee is verzekerd dat elke bijdrage betrouwbaar wordt besteed en ten goede komt aan onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Hierdoor kan elke donatie direct bijdragen aan de ambitie om babysterfte in Nederland terug te dringen.

  Lees verder ...
 • 13-6-2019 - Verlatingsangst baby en eenkennigheid

  Was jouw baby tot voor kort een echte allemansvriend en kon je hem rustig bij iedereen achterlaten, maar biggelen de tranen nu al over zijn wangen als jij even naar het toilet gaat? Grote kans dat je baby is beland in de fase van verlatingsangst en eenkennigheid. 

  Lees verder ...
 • 17-4-2019 - Carry Your Love Babywearing Event

  Op zondag 19 mei vindt de eerste editie van dit Nederlandse draagevenement plaats. Iedereen die zijn kind(eren) draagt of wil dragen, voelt zich hier thuis. Verschillende draagmerken, van zowel doeken als dragers, zijn aanwezig om je hun producten te laten zien en voelen. 

  Lees verder ...
 • 15-4-2019 - Week van de teek: 5 tips om tekenbeten te voorkomen

  Als je kind veel in het groene gras is of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je kind een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.209.227.199
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: