Baby's eerste jaren - editie 48

APPELCHIPS Kijk voor meer tips, recepten en achtergrondinformatie op JessicaOnline.nl @Jessicamendels @JessicaOnline.nl Jessica Mendels, moeder van twee dochters, ondernemer met een missie én columniste van Baby’s eerste jaren. In elke editie deelt ze een van haar gezonde recepten. “Laat je kind niet wennen aan zoetigheid. Een worteltje of stukje brood vindt een baby net zo lekker en is veel gezonder.” Fotograaf: Laura Oldenbroek Een krokant, fruitig knabbeltje voor baby’s vanaf 8 maanden Einde van de zomer, begin van de herfst zijn de appels rijp. Misschien heb je een appelboom in de tuin of ga je appels plukken in de boom- gaard (heel leuk ommet kinderen te doen) of haal je gewoon een lekker Nederlands appeltje in de winkel. Hoe dan ook is het alleen al voor de neus een genot om thuis iets met de appels klaar te maken, je huis gaat er heerlijk van ruiken! Begin met het goed wassen van de appels. De schil laten we er na- melijk omheen. Niet alleen omdat daar vezels en vitamines in zitten, het staat ook gezelliger. Als de appels gewassen zijn, haal je met een appelboor het klokhuis uit de appels. Dan snijd je heel dunne plakjes (+/- 2 mm); probeer de schijven heel en mooi rond te houden zodat je ze aan een lintje kunt ophangen. Leg de appelschijven vervolgens naast elkaar op de bakplaat met een vel bakpapier. Over de rauwe appelschij�jes strooi je wat kaneel als je dat lek- ker vindt. Dan gaan de appelschij�jes in een oven die voorverwarmd is op 100°C. Ze gaan er ongeveer anderhalf uur in. Zo bak je de appelschij�jes niet, maar droog je ze. Na anderhalf uur kijk je of ze eenmooi bruin kleur- tje hebben en al krokant beginnen te voelen. Danmogen ze eruit. Echt krokant zijn ze pas als ze helemaal afgekoeld zijn. Zijn ze nog te bleek, laat ze dan nog vijftien tot dertigminuten langer in de oven. Als de appelschij�jes afgekoeld zijn, kan ervan gesnoept worden. Ik bewaar ze in een bakje dat ik goed kan afsluiten zodat ze mooi droog en krokant blijven. Maak niet meer dan je in een dag of vier op kunt eten. En bedenk dat een kind gerust een appel per dag mag eten, maar je deze chipjes misschien zo makkelijk wegsnaait, dat je meer dan één appel eet. De gedroogde appelschij�jes lenen zich ook voor spelletjes en trak- taties. Wat dacht je van ‘koekhappen’ met deze zoete ringetjes? Ze kunnen ook in de kerst- of paasboom hangen met een mooi lint of zo om de tak geschoven. Om te trakteren knutselen wij zelf kleine ‘pa- tatzakjes’ van papier waar we de appelchips in doen. Leuk om uit te delen op het kinderdagverblijf, de (peuter)school of als de kinderen aan de deur komen voor Halloween of Sint Maarten! BABY’ s eerste jaren • 37 Lekker | BABY’S eerste jaren

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA3NTA1