Bestellen

Babyverzorging

Luieruitslag, berg, huidirritatie; de kans is groot dat je ermee te maken krijgt. Een babyhuid is nou eenmaal erg kwetsbaar. Gelukkig kun je zelf veel doen om deze kwaaltjes te voorkomen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je je kind niet te vaak in bad doet. Dagelijks badderen is slecht voor de huid, om de dag is meer dan voldoende. Je kunt je kind prima schoonhouden met een washandje met lauwwarm water en een milde babyzeep. Er zijn ook speciale babydoekjes verkrijgbaar. Zorg dat je de huid altijd goed afdroogt, liefst met een hydrofiele handdoek. Die is extra zacht en neemt meer vocht op. Je kunt het beste de huid droogdeppen in plaats van wrijven.

De babyhuid vindt het fijn als je kiest voor milde producten. Chemicaliën, geurstoffen en kleurstoffen vergroten de kans op huidirritatie. Om deze reden zijn er ook wasmiddelen en wasverzachters die vrij zijn van deze stoffen. Hypoallergeen noemen ze dat ook wel. Huidirritatie kan ook veroorzaakt worden door kleding. Te strakke kleding of synthetische stoffen kunnen problemen geven. Kies daarom liever ademende en natuurlijke materialen, zoals katoen.

Voorkom luieruitslag
Luieruitslag is een van de kwaaltjes die het vaakst voorkomt bij baby’s. Je voorkomt het door de luier van je baby regelmatig te verschonen. Gebruik een zachte, absorberende luier en breng een dunne laag luierzalf of -crème aan om de huid te beschermen tegen vocht en wrijving. Laat de huid zo vaak mogelijk aan de lucht drogen. Tegenwoordig zijn er naast wegwerpluiers ook veel herbruikbare luiers te vinden.

Niet in de zon
Juist omdat de huid van je baby zo kwetsbaar is, is zonlicht heel schadelijk. Een babyhuid verbrandt in no time. Het beste is om je kind helemaal uit de zon te houden. En hem ook dan goed in te smeren met een babyvriendelijke zonnebrandcrème. Zorg ook dat je zijn hoofdje en oogjes goed bedekt met een hoedje of babyzonnebril.

En verder…
Baby’s immuunsysteem is nog niet optimaal ontwikkeld, dus hygiëne is essentieel. Was daarom goed je handen voordat je je baby verzorgt. Om die reden is het ook belangrijk om speentjes en flessenspenen goed te reinigen. Knip de nagels van je baby voorzichtig om krassen te voorkomen. Er zijn speciale nagelschaartjes voor baby’s verkrijgbaar.
Zodra je kind tandjes krijgt, kun je beginnen met tandenpoetsen. Dit kun je doen met een babytandenborstel. Die is extra zacht en gemakkelijk te hanteren. Goede tandverzorging vanaf het eerste tandje is belangrijk om tandproblemen later te voorkomen.

Tot slot:
Voor alle huidkwaaltjes geldt: houden ze langer aan, raadpleeg dan je huisarts of het consultatiebureau. Ga niet zomaar allerlei crèmes en zalfjes op je kind uitproberen, maar vraag advies aan een professional. Je kunt op het consultatiebureau ook terecht met andere vragen, bijvoorbeeld over slapen of eten.

De specialist voor


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.210.83.132
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping: 537
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: