Bestellen

Tandjes en verzorging

Ze kauwen op speeltjes, wrijven met hun handjes over hun gezicht en bijten op hun vingers. Het eerste tandje van je kindje komt eraan. En voor je het weet, volgt de een na de ander.
 
Een tandje zie je vanzelf verschijnen, maar ook je kindje geeft signalen af. Je baby is een beetje zeurderig, huilerig en rusteloos. En is meer aanhankelijk, heeft soms last van koorts en slaapt minder goed. Dat komt omdat het best pijn kan doen. Hij kwijlt meer en heeft vaker last van diarree en luieruitslag. 
Zelf kun je aan het tandvlees voelen. Als er een harde bobbel zit, dan duidt dit vaak op een tand die bezig is om door te komen. Het tandvlees ziet wat bleek, soms rood of opgezet.
Als het tandje door is, verdwijnen de klachten ook weer vanzelf. Sommige kinderen hebben er helemaal geen last van.
 
Verzorging
Je kunt zacht, waar het tandje komt, met je vinger het tandvlees masseren om de irritatie wat te verminderen. Of geef iets stevigs om op te bijten: een bijtring. Natuurlijk zijn er bij de drogist ook allerlei middeltjes, zoals rubberen tandenborsteltjes, druppeltjes of tabletjes die de irritatie van het tandvlees kunnen verminderen.
Gelijk als het eerste tandje door is moet je het poetsen met fluoride peutertandpasta. Het eerste jaar een keer per dag en als ze twee tot vijf jaar zijn, poets dan twee keer per dag.
 
Wennen aan de tandarts
Als je kindje twee jaar is, kun je elk half jaar zijn gebit laten controleren bij de tandarts. Neem voor die tijd je kindje eens mee als jij naar de tandarts gaat. De tandarts kijkt alleen even in zijn mondje. Soms besluit de tandarts om extra fluoride te geven.
Als je zelf bang bent voor de tandarts, kun je je baby beter thuislaten of met iemand anders mee laten gaan die niet bang is.
 
Groei van tanden en kiezen
De ontwikkeling van het melkgebit begint al in de vijfde maand van de zwangerschap. Het eerste tandje zit dan al in de kaken verborgen. Tussen de vijf en negen maanden komt het eerste tandje, een van de onderste snijtandjes. Daarna volgen de twee middelste snijtanden boven. Uiteindelijk volgen er tanden aan beide kanten daarvan. Bij negen maanden oud heeft je kindje meestal alle acht zijn snijtanden, vier boven en vier beneden. Die groeien vaak in dezelfde volgorde.
Tussen de twaalf en vijftien maanden komen de eerste kiesjes. Meestal is het melkgebitje compleet rond de tweede verjaardag van je kleine.
 

De specialist voor


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.192.48.196
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping: 336
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: