Bestellen

ZO ZIT DAT!

Veel mensen worden zich steeds meer bewust van het milieu en schakelen dan vaak over op duurzame en ecologische producten zoals ook kleding, speelgoed en voeding. Maar wat is duurzaam, en wat is ecologisch eigenlijk?

Duurzaam
Duurzaam dat wil zeggen dat er rondom het product heel veel aandacht is voor de gezondheid van onze aarde en voor de mensen. Duurzaamheid vind je terug op veel manieren: ecologische duurzaamheid, gezonde werkomstandigheden voor de makers van het product en dat er ethisch verantwoord met hun werkomstandigheden wordt om gegaan. Maar ook dat er eerlijke handel wordt gedreven tussen de bouwers, de vervoerders, de verkopers en uiteindelijk de kopers van het product.

Duurzaamheid van het product zelf is ook heel belangrijk; hoe lang het meegaat en of het product goed hergebruikt kan worden en/of het biologisch afbreekbaar is.

Duurzame producten hebben op lange termijn voordelen. Het is in de aanschaf soms iets duurder, maar uiteindelijk gaan ze vaak langer mee.

Ecologisch 

Ecologisch betekent veelal hetzelfde als biologisch. De productie van de artikelen, kleding of voeding moet dan voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van natuur en milieu. Het streven is om hierdoor een balans te vinden tussen de mens en zijn omgeving.

Keurmerk

Je kunt duurzaam en ecologisch vaak herkennen aan keurmerken. Het EKO-keurmerk bijvoorbeeld claimt dat het product (landbouwproducten en voedingsmiddelen) biologisch is. Dat wil zeggen dat het voldoet aan de wettelijke biologische voorschriften.  En zo zijn er nog tal van keurmerken die dit aanduiden. Kijk op https://www.eco-logisch.nl/kennisbank-Milieu-keurmerken-129 het complete lijstje met omschrijving. 

 

EKO-keurmerk
Geen gebruik van genetisch gemodificeerde organismen, kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.

Demeter
Producten met een Demeter-keurmerk voldoen aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd.

Europees keurmerk
Milieuvriendelijke producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees keurmerk. Er wordt gekeken naar het effect van een product op klimaat verandering, effect op natuur en biodiversiteit, gebruik van energie en grondstoffen, afvalproductie en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Slechts de beste 10 tot 20 procent van de producten per categorie kunnen dit keurmerk toegekend krijgen.

Fairtrade
Een eerlijke prijs voor een product, waarmee een prijs bedoeld wordt die in verhouding staat tot de productiekosten, en niet een prijs die bepaald wordt door de verhoudingen op de internationale markt.

GOTS-keurmerk
GOTS staat voor Global Organic Textile Standard (GOTS). Net als het EKO-label gaat GOTS uit van 100% biologische grondstof. Bovendien moet textiel met dit keurmerk voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. De GOTS-certificering vereist onder meer milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. Andere eisen zijn een minimumloon, verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
44.210.83.132
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping: 498
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: