Natuurgeneeskunde
De natuurgeneeskunde richt zich vooral op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Met bepaalde therapieën of handelingen kun je dit zelfgenezend vermogen stimuleren. Natuurgeneeskunde wordt vaak gebruikt als synoniem voor alternatieve geneeswijzen.
In de praktijk blijkt dat alternatieve therapieën worden gebruikt naast reguliere therapieën, meestal als aanvulling of ondersteuning.
Natuurgeneeskunde is een heel breed begrip; hieronder vallen onder andere preventieve geneeskunde, voedingsadviezen, leefstijladviezen, orthomoleculaire geneeskunde, bewegingsleer, ontspanningstechnieken, meditatie en acupunctuur.
Je lichaam komt in opstand tegen stress, te weinig rust, slechte voeding en ophoping van afvalstoffen. Een natuurarts kijkt naar middelen om te reinigen, te herstellen, te ondersteunen en te stimuleren (onder andere immuun stimulatie).
Herstellen en ondersteunen van je lichaam kan door aanvulling van tekorten door betere voeding, vitaminen/mineralen suppletie en bijvoorbeeld oefeningen als meditatie, yoga en wandelen.
Stimulatie met name van het immuunsysteem kan door bepaalde kruiden (echinacea, astragalus, ginseng, cat's claw), door vitaminen/mineralensuppletie (zink, vit. A en C, selenium) en ook door verandering van dieet en levensstijl.