Kinderartsen
Een kinderarts is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen. Ook wel kindergeneeskunde genoemd. De arts behandelt kinderen in de leeftijd variërend van geboorte tot 18 jaar.
Huisarts, eerste hulp of ziekenhuis
Als je kind zich niet lekker voelt of pijn heeft, bel je vaak eerst je huisarts of een huisarts van de huisartsenpost. Als de huisarts het nodig vindt roept hij de hulp in van een arts, die meer weet over een bepaalde ziekte, bij kinderen zal dat een kinderarts zijn.
Een kinderarts kom je vooral tegen op de polikliniek als er een korte ziekenhuisopname is of de kinderafdeling van een ziekenhuis als een kindje zwaarder ziek is.
Contact met ouders
Voor volwassenen is het soms al moeilijk aan te geven wat ze voelen, kinderen kunnen zelf vaak nog helemaal niet hun klachten onder woorden te brengen. De arts heeft daarom veel contact met de ouders. Over het wel of niet uitvoeren van een pijnlijk of risicovol onderzoek of als er keuzes gemaakt moeten worden.
Opleiding
Communicatie met ouders is dan ook van belang. Voor een kinderarts is het daarnaast van belang goed om te kunnen gaan met baby's en kinderen, en onder druk te kunnen werken. Er zit dan ook een goede opleiding aan vooraf. Een kinderarts heeft in Nederland een studie geneeskunde volbracht en daarna een opleiding tot kinderarts.
Specialismen
Artsen die met kinderen werken kunnen zich specialiseren in verschillende richtingen. Zo heb je een kinderarts-nefroloog (nierarts), kinderarts voor reumatische ziekten, een neonatoloog (arts voor pasgeborenen), of een kindercardioloog, die kinderen behandelt met een hartafwijking. Wanneer een arts geen bepaald specialisme beoefent is hij of zij algemeen kinderarts.